- Balsammetoden Hårvård

ALLT DU BEHÖVER VETA OM BALSAMMETODEN

8 augusti, 2016

Idag tänkte jag att vi ska tala om balsammetoden. Vi ska tillsammans gå igenom allt du behöver veta och tänka på. Inlägget kan bli långt, så hämta en kaffe så sätter vi igång.

Vad är balsammetoden?
Balsammetoden går ut på att kasta dina schampon, dessa behöver du inte längre. Du ska enbart tvätta håret med balsam. Jag förstår att det kan låta konstigt eftersom vi är vana från barnsben att tvätta håret med schampon. Men detta är enbart en vanesak, håret blir rent av endast balsam. Det tar såklart längre tid i duschen eftersom balsam inte löddrar och man måste fördela det i hela hårbottnen för att få alla partier rena. Glöm inte att skölja extra noggrant.

201571446278770693346_sbigSåhär såg det ut när jag började på balsammetoden. Ber om ursäkt för den dåliga bilden, mina skillz var inte lika bra på den tiden. 

Varför balsammetoden?
För att få friskt och starkt hår. I schampon finns sulfater som torkar ut håret. Det finns också silikoner i som gör att håret känns och ser friskt ut. Om du någonsin har känt på en silikonprimer vet du att det är väldigt glidit och känns lent. Precis på samma sätt lägger sig silikoner på hårstråt, helt enkelt för att lura människor. Efter bara en dusch med detta schampo/balsam känns håret reparerat. Men det är helt enkelt en bluff.
Mineraloljor finns det också gott om i schampon och balsam. Detta kan lägga sig som en hinna i hårbottnen och stoppa hårväxten eller förminska den. Eftersom att de ligger i vägen kan håret ha svårt att komma upp och växa. Ämnen att undvika är sulfater, silikoner och mineraloljor.

Många av er känner kanske till schampo öppnar fjällskiktet och balsam stänger det? Detta är en myt. Varmt vatten öppnar fjällskitet och kallt vatten stänger det. Därför kan du skölja av topparna eller hela håret med kallt vatten innan du stiger ur duschen men detta är såklart valfritt och har inte med balsammetoden att göra.

Hur gör man?
När vi nu har gått igenom vad balsammetoden är och varför man ska använda sig av det är det dags att sätta igång.

Sista tvätten schampo
Du har nu bestämt dig för att börja med balsammetoden. Det första du behöver göra då är att tvätta håret med ett så kallat ”sista tvätten schampo”. Jag vet att vi tidigare nämnde att man ska undvika schampon. Men eftersom du har beläggningar av silikon och mineraloljior i håret måste du använda dig av det. Ett sista tvätten schampo innehåller sulfater men inga minealoljor eller silikoner. Anledningen till att det ska innehålla sulfater är för att få bort all silikon och mineralolja. Här kan du se en lista på godkända sista tvätten schampon.

Tvättbalsam
När du gjort din sista tvätt med hjälp av schampo kan du enbart gå in med ett vårdande balsam. Mer om detta senare.  Nästa gång du ska tvätta håret använder du dig av ett tvättbalsam. Detta är ett lättare balsam som inte är lika vårdande. Det lättaste att göra är att fördela håret och sedan tillföra balsam och gnugga in det. För att komma åt överallt kan du lägga håret i olika sektioner och sedan applicera ditt tvättbalsam. Var noga med att massera in det eftersom detta kommer få bort allt smuts. Här kan du se en lista med godkända tvättbalsam.

Hårinpackning
Detta använder du efter ditt tvättbalsam precis som vanligt. En inpackning ska gå på djupet och återfukta lite extra.
Här kan du se en lista med godkända inpackningar.

Vårdande balsam
Precis som det låter går du in med ett balsam som är mer vårdande. Lägg det i längderna av ditt hår och låt det sitta så länge det behagar. Skölj sedan noggrant ut. Här kan du se en lista med godkända vårdande balsam.

Styling produkter
Det finns en djungel av olika styling produkter du kan använda dig av och det finns godkända produkter inom alla sektioner. Nedan ser du några produkter jag testat de senaste året. Du får helt enkelt testa dig fram. Här kan du se en lista med godkända styling produkter.

balsamLernberg stafsing BB Cream // Olaplex // John Masters Shine On

balsammLush R&B Hårbehandling // Evo Värmeskydd // Batiste Torrschampo

Jag tror jag har fått med allting jag velat ha sagt. Ni kan kontakta mig här eller på min mejl om ni har några frågor, annars finns ditt svar bara en googling bort.

*Inlägget innehåller affiliatelänkar/adlink. Läs mer om det under Policy PR.

Du Kanske Också Gillar

0 kommentarer

Kommentera